Zoeken in deze blog

dinsdag 21 april 2009

21/04/09 Twente Enschede 3 - 1 NAC Breda (Stadion De Grolsch Veste - 24.000 Toeschouwers)

Op een prachtige lentedag vertrokken we vandaag richting Enschede voor een wedstrijd in de halve finales van de KNVB beker. Thuisploeg Twente stond ook al lang op m’n "to do lijstje" maar het was verdomd niet echt makkelijk om aan tickets te geraken voor deze club, zelfs niet voor een modale thuiswedstrijd. Maar zoals steeds is er waar een wil is, een weg.

Na de Belgische files te hebben getrotseerd reden we via Hank, waar we onze kaarten moesten ophalen richting Enschede. Rond een uur of 3 kwamen we aan bij het stadion, auto tactisch geparkeerd en dan even de clubshop binnen en enkele foto’s genomen bij daglicht. Voor het stadion van Twente ligt het station Drienerlo, dat je binnen de 5 minuten in het centrum van Enschede brengt. Het stadje zelf is een provincienest, met de klassieke winkels en een leuke oude markt vol kroegen. En wegens het warme weer zaten alle terrassen goed vol, en wij eveneens op het terras van één van de twee Ierse pubs. Tegen 19:30u namen we terug de trein richting stadion, waar de plaatselijke bierchalets onder de tribunes goede zaken deden.

De wedstrijd was ééntje van heel aangenaam volgen, Twente de betere maar NAC moest zeker niet onder doen de eerste helft en ging dan ook niet onverdiend rusten met een 0-1 voorsprong na een fraai doelpunt van Anthony Lurling. Twente moest komen de tweede helft en deed dat ook, NAC probeerde zijn voorsprong te verdedigen maar de Twentse druk nam meer en meer toe en na 52 minuten spelen stonden de bordjes weer in evenwicht. Twente ging door dit doelpunt door op zijn elan, NAC probeerde nog wel maar kon de Twentse druk niet meer en kreeg zo nog een tweede en derde doelpunt om de oren.

De Tukkers(*) verdiend naar de finale, er heerste vanaf de eerste tot de laatste minuut een heel leuke sfeer in het stadion, en dit van beide supportersgroepen. Het enige wat me wel opviel was dat ondanks het bereiken van de finaleplaats de sfeer niet echt zo uitbundig was na het laatste fluitsignaal. Gelukkig waren wij dan weer vrij snel weg met de wagen, binnen de 5 minuten zaten we op de autosnelweg voor een dikke twee uur en half richting Antwerpen.

(*)Tukker is de bijnaam die door sommige Nederlanders wordt gegeven aan Twentenaren.
Tukker komt waarschijnlijk van het woord "tuk" in het Twents, dat broekzak betekent - wellicht verwijzend naar de gewoonte om met beide handen in de broekzak over straat te gaan, het geen voor de stedeling boers overkwam. Tukker zou daarom een weinig vleiende beschrijving kúnnen zijn, ware het niet dat het voor Twentenaren tegenwoordig een geuzennaam is. Zo gebruiken fans van de Twentse voetbalclub FC Twente het woord Tukker veel op spandoeken.
Afgeleid van het woord Tukker wordt soms naar Twente verwezen als Tukkerland of Tukkerije, waarbij de laatste met name wordt gebruikt als het om een negatieve associatie gaat.

Geen opmerkingen: