Zoeken in deze blog

zondag 11 september 2011

11/09/11 Amsterdamsche Football Club (AFC) 1 - 2 Haaksbergen SC (HSC '21) - Sportpark Goed Genoeg - 400 Toeschouwers)
Vandaag stond er weer een wedstrijd in de Topklasse Zondag op het programma, niet dat ik veel heb met het Nederlandse amateurvoetbal maar bepaalde clubs wil ik toch bezoeken. De Amsterdamsche Football Club is er zo eentje en dit in combinatie met een bezoekje aan de Copa Football Store (http://www.copafootball.com/shops/copa-football-flagship-store) was ik weer vertrokken voor een hopelijk leuk dagje uit. Zo gezegd zo gedaan en rond 10:30u parkeerde ik de wagen al op de P+R onder de Amsterdam Arena om zo de binnenstad in te trekken. Het leuke aan Amsterdam is ook dat het merendeel van de winkels ’s middags open zijn en zo de tijd goed, of zelfs iets te snel voorbij ging.

Een uurtje voor de wedstrijd trok ik dan met de metro naar het station Amsterdam Zuid waar op wandelafstand het stadionnetje van AFC ligt. De Amsterdamsche Football Club is trouwens de oudste club van Amsterdam. Het werd gesticht in 1895, Ajax zag het levenslicht enkele jaartjes later in 1900.

Dat AFC een traditieclub is en een rijke geschiedenis heeft zag je goed dat je de kantine betrad, een goed gevulde trofeeƫnkast en de nodige memorabilia aan en tegen de muur. Wat me ook opviel was dat er veel meer mensen met stropdas rondliepen dan bij pakweg een andere amateurswedstrijd, het liet me zowat meer een indruk alsof je in Belgiƫ naar een hockeywedstrijd gaat. In het seizoen 2009/10 werd AFC kampioen in de Zondag Hoofdklasse A en plaatste zich daardoor voor de nieuw opgerichte Topklasse. AFC speelde hiervoor 33 seizoenen in de Hoofdklasse (zondag, ingesteld in 1974) en bezet de 2e plaats op de 'Ranglijst allertijden' van de Zondag hoofdklasse.

Tegenstander van vandaag was het onbekende HSC’21, een club uit Haaksbergen bij Enschede die voor het eerst dit seizoen naar de Topklasse promoveerde. En we vermelden er ook graag bij dat HSC momenteel de trotse lijstaanvoerder is in de Topklasse Zondag, om maar te vermelden dat de promovendus zeker en vast hun start niet hebben gemist.

De wedstrijd dan, die was nog geen 2 minuten bezig of AFC scoorde de 1-0 al. HSC’21 was niet aangeslagen en voetbalde goed mee en scoorde halfweg de gelijkmaker 1-1. AFC zat wat minder in de wedstrijd al kwamen er nog kansjes langs beide kanten. De scheidsrechter viel trouwens ook op met een aantal dubieuze beslissingen.

AFC herpakte zich in de 2de helft, het was feller en kwam tot beter voetballen. AFC bleef aanzetten maar het waren toch de bezoekers van HSC’21 dat een vrije trap kreeg en hieruit de 1-2 scoorde, ook de einduitslag. AFC had op basis van de 2de helft wel een puntje verdiend maar dat zijn nu eenmaal de wetten van het voetbal. De Haaksbergenaren mogen dus nog zeker een week langer aan de kop van de rangschikking blijven. Zij aan zij met Achilles ’29 weliswaar maar toch de toppositie door een beter doelpuntengemiddelde.

Misschien nog leuk om te weten is dat Jack van Gelder (http://nl.wikipedia.org/wiki/Jack_van_Gelder) bestuurslid is van de Amsterdamsche Football Club. Voor de rest was het een aangenaam dagje Amsterdam geweest. Op naar de volgende en dat wordt PSV en UNA op aanstaande zondag.