Zoeken in deze blog

zaterdag 13 augustus 2011

13/08/11 RC Lens 2 - 1 ESTAC Troyes (Stade Félix-Bollaert - 20.022 Toeschouwers)Time flies zeggen ze, en het is inderdaad net geen 28 jaar geleden na RC Lens - Antwerp (Uefa Cup) dat ik terug voet ging zetten in het Stade Félix-Bollaert en nu voor een wedstrijd in de Franse Ligue 2 omdat Lens vorig seizoen gezakt was. Dit tripje stond eigenlijk vorig jaar al op het programma maar was er maar niet van gekomen. Maar nu met het bezoek van de vrienden uit Engeland (European Football Weekends/The Ball Is Round/Gannin Away) en een vrij werkweekend voor mij was de keuze snel gemaakt. Met een aftrap om 14:30u, en Valenciennes ’s avonds thuis hadden we direct een dubbel gepland.

We vertrokken rond 11u in good old Deurne Noord maar amper vertrokken en de eerste regenbuien kletsten op de auto. Dit leuk weertje hield aan tot in Frankrijk, afwisselend tussen zwak en fel en met nog een werkfile in Gent hadden we onze portie pech al gehad. Maar gelukkig tegen Lens werd het droger en kwamen we mooi anderhalf uur voor de wedstrijd aan. Ticketjes kopen en even de fanshop binnen en dan nog even wachten op de collega’s die aan de andere kant van de weg in de file stonden. Zij jwamen uit Amiens waar ze gisteren al hun eerste wedstrijd hadden uitgekozen tegen Le Havre.

Een drie kwartier voor de wedstrijd waren we dan volledig en het eerste wat in ons opkwam, raar maar waar was een biertje drinken. Maar omdat we al dicht tegen het wedstrijdbegin zaten en niet direct een kroeg zagen vroegen we maar aan de één of andere suppoost of er in het stadion bier met alcohol werd geschonken. Oui oui maar eens binnen was dit helemaal niet het geval. Frisdrank dan maar en in het geval van Maarten en natuurlijk ook Hans een groot pak friet.

Toen ik binnen kwam begon ik mij de stukken van 28 jaar geleden te herinneren. Lens speelt nog steeds in hetzelfde stadion, enkel zijn de staanplaatsen allen verdwenen voor zitjes. Jammer maar helaas maar ze hebben enkele jaren geleden nog Europees gespeeld en dat zal wel de reden geweest zijn voor de verbouwing. Soit het stadion oogt in ieder geval nog enorm leuk en voor 9 Euro (!) achter doel hoor je ons zeker niet klagen.

De wedstrijd zelf was boeiend, Lens de betere met af en toe een tegenprik van Troyes. Ondanks een groot aantal kansen van de thuisclub bleef het bij rust 0-0. De tweede helft was even leuk om te volgen en uiteindelijk kwam Lens dan toch op voorsprong via de Belgisch/Franse invaller David Pollet. Enig opzoekwerk zegt dat desbetreffende speler de jeugdreeksen van Lens heeft doorlopen, nu de Franse nationaliteit heeft maar voor de -19 jarige Belgische selectie heeft gespeeld. Lens bleef de betere en dit resulteerde dan in de 2-0 maar kort daarop prikte Troyes onverwachts tegen. 2-1 en tevens de eindstand.

Een kwartiertje voor tijd hebben we dan afscheid genomen van onze Engelse vrienden die snel snel richting Gent – Standard gingen. Wij echter hadden een kleine 5u de tijd om 60km verder naar Valenciennes te bollen.

Ondanks ik helemaal geen liefhebber ben van Frans voetbal was dit toch een aangename voetbalnamiddag. Een leuk stadion met oude herinneringen en onze vrienden deden waarschijnlijk ook meer dan hun duit in het zakje. Jammer dat ook deze club naar de Ligue 2 is gezakt, hoort zeker en vast thuis in de elite van het Franse voetbal.

Geen opmerkingen: