Zoeken in deze blog

zaterdag 21 januari 2012

21/01/12 Azkals United 1 - 1 (2 - 4) Icheon Citizen FC (Rizal Memorial Football Stadium - 4.000 Toeschouwers)
Na verschillende malen op de Filippijnen te zijn geweest zonder een bal te hebben zien vliegen, vond ik nu eindelijk een bruikbare website over het Filippijnse voetbal en competities. En net nu ik een weekendje in Manila was waren de voetbalgoden me gunstig en kon ik kiezen uit enkele wedstrijden. De wedstrijd die het meest in het oog sprong was die van Azkals United tegen Icheon Citizen, kampioen van de 3de klasse in Korea. Een benefietwedstrijd ten voordele van de vele slachtoffers van de tyfoon Sengdong die in de zuidelijke provincie Mindanao lelijk huis had gehouden.

Azkals (streetdogs) is de bijnaam van de nationale ploeg van de Filippijnen maar omdat het Azkals United betrof begon ik te denken dat het eerder een samenraapsel was van spelers in plaats het nationale elftal zelf. En gelijk had ik maar dat deed niet minder aan het feit dat ik hier eindelijk voetbal kon zien.

Plaats van gebeuren was het nationale stadion, goed voor een 30.000 toeschouwers maar was maar voor 1/8de gevuld. Buiten het stadion is het hier helemaal anders dan in Thailand, je kunt niet vrij rondlopen (de hoofdtribune was bv afgesloten met dranghekken), geen entertainment of clubshops juist enkele kraampjes met t-shirts en dat is het. Prijzen varieerden van 100 tot 1500 Pesos (100 Pesos = 1,8 Euro), 1500 Pesos is dus al een hele smak geld voor de modale Filipino. Ikzelf kocht me een kaartje van 100 Pesos tussen het gewone volk en meer was echt niet nodig. Het zicht was goed, ondanks een grote atletiekpiste rond het veld. Wat me wel opviel was de aanwezigheid van een deftige uit de kluiten gewassen “event security”, stewards van een categorie die je eerder in Oost-Duitsland verwacht dan in de Filippijnen. Geen pils te krijgen in het stadion, enkel frisdrank, koffie, thee en zelfs melk! Ook was het niet mogelijk om van tribune te wisselen, je kreeg een gekleurde stempel voor het vak waar je in zat. Dus geen doorkomen aan met een groene stempel voor een vak met een rode stempel. Op dat gebied zijn ze toch iets slimmer dan in Thailand!

De wedstrijd was saai, het voetbal helemaal niet hoogstaand al waren de Koreanen ietsje beter en kwamen dan ook verdiend op voorsprong. Weinig beterschap tijdens de wedstrijd, geen sfeer tot in de 87ste minuut de Azkals de 1-1 lukte. Plots grote sfeer en jolijt bij de Filipino’s, de mager gevulde tribunes ontploften. Eindstand 1-1 en omdat men aan deze wedstrijd een beker had gekoppeld (de KIA RIO Cup – er was trouwens een wagen te winnen) kregen we strafschoppen voorgeschoteld. Waarom ook niet maar daar lieten de Filipino’s het goed in afweten en de Koreanen hoefden de reeks zelfs niet af te maken om te winnen.

Na de wedstrijd de taxi in richting hotel waar het vriendinnetje heel de dag had zitten wachten tot mijn voetbalkuren over waren. Morgen zal ik maar vragen of ze mee wil!

Geen opmerkingen: