Zoeken in deze blog

zondag 18 september 2011

18/09/11 PSV Eindhoven 2 - 2 Ajax Amsterdam (Philips Stadion - 33.000 Toeschouwers)

Vandaag stond er een drieluik van wedstrijden op het programma, hoofdreden was het hoog bezoek uit Polen. Collega hopper en EFW’s meest humoristisch individu Raddish was in het land en dan doen we graag dat extraatje. Nu elke reden is natuurlijk goed voor mij voor een gezellig voetbaldagje uit.
Na wat over en weer gemail kwamen we uit bij deze eerste wedstrijd, namelijk de klassieker en topper tussen de Nederlandse grootheden PSV en Ajax. Kaartjes kon ik regelen via PSV speler Funso Ojo en zijn nonkel Danny, waarvoor via deze weg nogmaals een groot dankwoord!

Omdat de wedstrijd reeds om 12:30u begon (verhoogd risico) vertrok ik al om 10:30u, mede omdat ik de kaartjes nog moest oppikken en ergens aan het stadion Raddish moest zien te vinden die met de trein uit Huy was gekomen. Waarom Huy? Wel dat is bijvoorbeeld een typisch Raddish verhaal. Huy speelde zaterdagavond thuis in de Belgische derde klasse, niets bijzonder aan dat natuurlijk behalve dat Huy “penis” wil zeggen in het Pools en dat zo een absolute must do was voor hem.
Parkeerplaats, tickets en Raddish vinden bleek eigenlijk een piece of cake te zijn. Het leuke nieuws was dan ook nog dat onze tickets maar 25 in plaats van de verwachte 55 Euro kosten. Geen hoofdtibune dan wel maar in de hoek tussen lange en korte zijde. Je kon perfect zien, enkel de zon in ons ogen was met momenten een spelbreker. Enige “nadeel” was dat we net onder het Ajax vak zaten en we er zo totaal geen zicht op hadden.

De wedstrijd kon eigenlijk niet beter beginnen want na 2 minuten joeg PSV spits Tim Matavz de bal al tegen de netten. Matavz werd mooi vrijgespeeld en kwam alleen voor de Ajax goalie en rondde mooi af. PSV bleef de betere maar dan werd de eerste helft vooral opgeschrikt door 2 ernstige blessures aan beide kanten, eerst Ajax verdediger Boilesen en dan veel erger de blessure van doelman Tyton. De Poolse goalie kwam in zware botsing met zijn eigen verdediger Derijck. Tyton bleef roerloos liggen en werd na een kwartier tijd bewusteloos per brancard van het veld gedragen. Ajax kwam na deze onvoorziene pauze beter in de wedstrijd en prikte net voor rust de 1-1 op het bord.

De tweede helft begon weer leuk en na 10 minuten deed Van der Wiel een obstructiefout op onze eigen Dries Mertens die ondanks hij vandaag niet scoorde weer een beresterke partij speelde. Soit, obstructie in de zestien meter en de scheids legde de bal op de stip. Wijnaldum zette om en 2-1 voor de thuisploeg. De Eindhovenaren putte een nieuwe dosis vertrouwen uit de nieuwe voorsprong en Alderwereld redde nog een bal van de lijn van de weer ongrijpbare Mertens. Maar ook Ajax bleef tegen prikken en Eriksen scoorde bijna de gelijkmaker. Ajax coach Frank De Boer speelde zijn laatste hoop uit met extra spits Bulykin in te brengen en die bedankte bij zijn debuut in Ajax shirt met de gelijkmaker. Hij rondde een perfecte voorzet van Gregory Van der Wiel haarfijn af. De spanning bleef tot de laatste minuut in deze bizarre topper maar geen winnend doelpunt meer zodat de wedstrijd onbeslist bleef.

Een eerste en zeker geslaagde topwedstrijd voor ons, 4 doelpunten gezien keurig verdeeld onder de 2 clubs. Ik had het PSV liever gegund, ze hadden ook iets betere kansen maar Ajax vocht terug en al bij al misschien toch een verdiend gelijkspel behaald. Nu snel richting Veldhoven, te laat gingen we in ieder geval zijn door de lange blessure pauze van de keeper. Enig minpuntje was dat Funso Ojo geen speelminuten kreeg, we zullen ons er maar mee troosten dat er toch wel wat Belgen meespeelden: Dries Mertens en Timothy Derijck aan PSV zijde en bij Ajax natuurlijk Jan Vertonghen en Toby Alderweireld. Waarschijnlijk niet zomaar dan dat de Vlaamse Leeuw in het Philips Stadion hing!