Zoeken in deze blog

zondag 9 januari 2011

09/01/11 Persija Jakarta 2 - 1 Arema (Gelora Bung Karno Stadium - 35.000 Toechouwers)

Mensen die op vakantie zijn in Bali en hun verblijf een dag vroeger stopzetten om een wedstrijd mee te pikken in Jakarta moeten goed gek zijn! Wel ik behoor tot deze categorie en zo gezegd zo gedaan veranderde ik mijn vlucht en hotel richting Jakarta, hoofdstad van Indonesië.

Via collega Antony van “Jakarta Casual” kwam ik te weten dat er dus een leuke pot voetbal op het menu stond. Als volledige Jakarta leek sprak ik dan ’s middags met hem af aan mijn hotel om eerst enkele pre-voetbal biertjes te drinken zoals het hoort. Kroegen moet je echt weten zijn in Jakarta, je vindt ze niet in het straatbeeld maar “verstopt” in shopping centra en andere gebouwen.

De wedstrijd werd gespeeld in het Gelora Bung Karno Stadium, het national stadion dat ook dienst doet voor het nationale elftal en waar de week ervoor nog 96.000 gekken zaten voor de finale van de Suzuki Cup tegen Maleisië. Al is de officiële capaciteit maar 88.000… ;o)

Buiten en binnenin oogde alles mooi en voornamelijk oranje, kleur van de thuisclub en vermoedelijk zaten de oude Nederlandse kolonisten daar wel voor iets tussen. De bezoekers speelden in het blauw en die waren toch ook met enkele duizenden fans afgezakt uit Malang, Oost Java. Arema is één van de meest populaire clubs in Indonesië en heeft vermoedelijk ook een grote supportersschare in Jakarta. Via Antony kwam ik ook te weten dat beide clubs een “Fan Freundschaft” hadden zoals je vaak bij onze Duitse buren vindt.

En ik was onder de indruk van al de sfeer, gezang, vuurwerk voor en tijdens de wedstrijd, ik had meer oog voor al het randgebeuren dan voor het voetbal. Ik had al enkele leuke wedstrijden gezien in Azië maar dit was zonder twijfel top of the bill! Zo’n uitgelaten voetbalsfeer had ik hier nog niet meegemaakt. Al heb ik in Vietnam ook eens honderd duizenden mensen op straat zien komen toen ze een gewone groepswedstrijd wonnen voor de South East Asian games.

De eerst helft eindigde op 1-0 voor Persija, de wedstrijd was niet zo boeiend en zoals gezegd was het leuker op de tribunes dan op het veld. Ik herinner me nog dat er een bal op de lat ging en dat de goal net voor rust viel. Toen ik trouwens bij de rust even buiten ging, liepen er daar nog duizenden jongeren rond die probeerden binnen te geraken maar door de security werden weggejaagd met grote bamboestokken. Ik vermoedde dat deze jongeren zich geen inkom ticketje konden veroorloven.

De tweede helft was beter met kansen voor beide clubs, Persija scoorde de 2-0 maar Arema vocht zich terug in de match met een tegendoelpunt. Het werd nog even nagel bijten voor de thuisclub, een bal op de lat voor de bezoekers verhinderde net op het einde een gelijkspel.

Na de wedstrijd nog een andere pub bezocht en dan was het tijd voor rustigere oorden op te zoeken (lees mijn hotel). Moe maar voldaan ging het licht snel uit want daags erna ging ik de stad platlopen zoals het een echte toerist behoort.

Geen opmerkingen: